Hatay'da Yavru Kaplumbağaların Akdeniz'in Mavi Sularına Kavuşmasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Katkısı

Haber Tarihi :   24.08.2022

Deniz kaplumbağaların önemli üreme alanlarından Hatay'ın Samandağ ilçesi sahilinde, yumurtalarından çıkan yavrular, sabahın erken saatlerinde uzmanların ve gönüllü öğrencilerin açtığı yuvalarından çıkıp Akdeniz'in mavi sularıyla buluştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez, "Deniz kaplumbağaları; chelonia mydas ve carretta carettaların sağlıklı bir şekilde yumurtlayıp, yumurtadan çıkan yavrularından da sağlıklı bir şekilde suya ulaşması için mayıs ayının başından itibaren bölgede alan koruma çalışmalarına başladıklarını ve iki bine yakın yuva kaydı yaptıklarını. Şuana kadar iki bin yuvanın 400 tanesinden yuva çıkışı gerçekleştiğini. Tahminen şuana kadar 30 ile 35 bin arası yavrunun denize gitmesini sağladıklarını. Sezon sonuna kadar da bu iki bin yuvadan 100 ila 120 bin arası yavrunun denize gitmesinin sağlanmış olunacağını belirtti.

Samandağ kumsalını uzun yıllardır takip ve izlediklerini belirten Sönmez "Burada yuvalama alanında deniz kaplumbağalarını hayatını olumsuz etkileyen bazı faktörlerin olduğunu bunların: yuvalama için kıyıya çıkan yetişkin kaplumbağalara sokak köpeklerinin zarar vermesi, yavru çıkışlarında ise yavru kaplumbağalarının denize gitmesini engelleyen ışık kirliliğinin olduğunu ve kumsaldaki çöplerin kaplumbağaların hayatlarını olumsuz şekilde etkilediğini belirtti. Bu olumsuz durumların ortadan kaldırıldığında bölgedeki kaplumbağa yuva sayılarının daha da artabileceğini” söyledi

Yukarı