Telefon: 0 346 311 5022 susehri@cumhuriyet.edu.tr

Menü

Gıda Teknolojisi

Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu



 Gıda Teknolojisi Bölümü, gıda sanayinde mesleki eleman ihtiyacını karşılamayı amaç edinen iki yıllık programdır. Bu program gıdaların üretiminden tüketimine kadar olan zincir içinde, çeşitli konularda görev alacak kalifiye elemanlar yetiştirmeyi hedefler.

            Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencileri teorik olarak gördüğü dersleri uygulamalı olarak pekiştirmek için laboratuar imkanlarına sahiptir. Öğrencilerimiz ayrıca laboratuar imkanları sayesinde fermente süt ürünleri ve birçok gıda ürünleri yapabilmektedirler. Hızla gelişen dünyada gıda ve gıda ürünlerinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Yaşam ile gıda arasında sıkı bir ilişki vardır. Sağlıklı gıda sağlıklı birey sloganından yola çıkarak gıda hammaddelerinin elde edilmesi, bu hammaddelerin işlenmesi, depolanması gibi süreçleri kendi içinde denetleyebilen, kaliteli, sağlıklı gıdalar üretecek kişilere ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek içinde Gıda Teknolojisi Bölümü, alanında uzman kişiler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

              Gıda Teknolojisi Programına, YGS-2 puanı ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim süresi iki yıl ve örgün öğretim verilmektedir. Bu eğitim sonucunda program mezunlarına ön lisans diploması ve Gıda Teknikeri meslek unvanı verilmektedir

Burs Olanaklar

 Öğrenciler eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen burs ve öğrenim kredisinden yararlanabilmektedirler. Başarılı öğrenciler üniversite ve özel vakıf kuruluşları tarafından verilen burslardan yararlanma imkanına sahiptir.

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

 Bu bölümden mezun olan öğrenciler, gıda endüstrisi ile ilgili kamu ve kuruluşlarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, İl Sağlık Müdürlüğünde, Orman Bakanlığında kontrol laboratuarlarında, belediyelerde, özel sektörde gıda üreten fabrikalarda ve laboratuarlarında teknik eleman olarak çalışırlar. Veya kendileri gıda ile ilgili işletme kurarak çalışabilirler hemde bir istihdam alanı oluşturmaya katkı sağlamış olurlar. Buradan görüldüğü üzere bu bölüm mezunlarının iş imkanları oldukça geniştir.

 

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim

Bu program mezunlarına önlisans diploması ve Gıda Teknikeri meslek unvanı verilmektedir. 2 yıllık eğitim süresini yüksek not ortalaması ile tamamlayan öğrenciler yani Gıda Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde mezuniyet alanlarıyla ilgili bölümlere geçiş yapabilirler. Geçiş yapabildikleri bölümler aşağıda sıralanmıştır.

1- Beslenme ve Diyetetik

2- Bitki Koruma

3- Gıda Mühendisliği

4-Gıda Teknolojisi

5- Kimya

6- Tarımsal Biyoteknoloji

 

Bölüm mezunlarımız isterlerse Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerine sınavsız* “Dikey Geçiş” kapsamında kayıt yaptırabilirler. Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine sınavsız Dikey Geçiş kapsamında kayıt için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girme şartı bulunmamaktadır.